Víno Peru - starodávná kultura, moderní vína Vína Queirolo - kvalitní vína a Pisco z exotického Peru Vína Tabernero - kvalitní vína a Pisco z exotického Peru Vína Tacama - kvalitní vína a Pisco z exotického Peru
Vína a Pisco z Peru Vína a Pisco z Peru Vína a Pisco z Peru Vína a Pisco z Peru Vína a Pisco z Peru

Historie a tradice vinařství v Peru

Víno bylo do Peru přivezeno Španěly v roce 1540 jako do první země dnešního jihoamerického kontinentu. Pěstování vinné révy se zvláště dařilo na jihu země díky optimálním klimatickým podmínkám, kde se společně s pálenkou Pisco vyrábělo víno již od počátku kolonizace. V 17. a 18. století vývoz peruánských vín převyšoval tehdejší vývoz vín z Argentiny a Chile.

Pisco

Na počátku 19. století jeho výroba klesala, a to především z důvodu výnosnějšího pěstování bavlny, častých přírodních katastrof a zemědělské politiky státu. Teprve na konci 20. století si místní vinaři uvědomili, podobně jako v Chile a Argentině, potřebu obnovení tradice vinařského průmyslu a započali ve spolupráci s renomovanými enology z Evropy (převážně francouzskými) znovuobnovení této činnosti, jejíž výsledky byly nejednou oceněny na prestižních celosvětových výstavách a veletrzích. Z dosažených úspěchů je více než zřejmé, že pro nás Evropany, milovníky dobrého vína, má exotická oblast Peru a samotné peruánské klima stále co nabízet, či spíše nechat se objevovat.

Pisco