Víno Peru - starodávná kultura, moderní vína Vína Queirolo - kvalitní vína a Pisco z exotického Peru Vína Tabernero - kvalitní vína a Pisco z exotického Peru Vína Tacama - kvalitní vína a Pisco z exotického Peru
Vína a Pisco z Peru Vína a Pisco z Peru Vína a Pisco z Peru Vína a Pisco z Peru Vína a Pisco z Peru

Novinky

10.07.2013 | Ceviche-recept tradičního pokrmu z Peru ve spojení s Canchitou

Ceviche představují národní pokrm Peru, který vychází z tradice spojení gastronomických vlivů a zvyků přistěhovalců  a tradiční incké a preincké kuchyně do  tzv „fusion“.
Ceviche se nabízí jako lahodný studený předkrm či hlavní chod, připravovaný vždy z čerstvých ryb a ostatních předepsaných surovin.

Suroviny: (cca pro 4 osoby)
- 2 filety čerstvé bílé mořské ryby
  (v našich podmínkách nejlépe bílá treska, halibut, mořský vlk)
- 1 větší červená cibule krájená na kroužky či proužky
- 1 ají rocoto případně pálivá chilli paprička, krájená na jemno
- 1 lžička čerstvý koriandr, nasekaný na jemno
- štáva z čerstvých limetek ( 4-6ks)
- 1 stroužek česneku, třený
- trocha strouhaného čerstvého zázvoru
- sůl a pepř dle chuti
- Camote, sladký vařený brambor ( Batát), či možno Yuka (maniok)
- vařená kukuřice, krájená na kroužky
- Canchita, pražená kukuřice
- List ledového salátu

Příprava:
Vymačkáme štávu z limetek

Důkladně omyjeme rybí filety, krájíme na kostičky velikosti cca 1,5cm.Umístíme nakrájené kostičky do skleněné misky, osolíme, opeříme, přidáme ají ( na jemno nakrájenou pálivou papričku ) dle chuti, třený česnek, nastrouhaný zázvor, důkladně promícháme.Poté přidáme  limetovou štávu, polovinu cibule nakrájenou na kolečka či na proužky a necháme 10-15 minut odležet, nejlépe v chladu.Kyselost limetové štávy zajistí vlastní „uvaření“ syrové ryby.

 Po odležení servírujeme na listu hlávkového salátu, s plátkem sladké brambory ( Batát, či maniok), plátek vařené kukuřice, s Canchitou, pražená kukuřice dle chuti, se zbylou červenou cibulí. Posypeme nasekaným koriandrem (případně čerstvou petržilkou)
Na vrch možno umístit malou chilli papričku jako dekoraci k následné konzumaci.

V Peru se Ceviche podávají okamžitě namíchané, bez odležení 10-15 minut. Peruánci tento pokrm milují ve velmi pálivé formě.

TIP. Zbylá štáva z ryby, a limetové štávy se nazývá – Leche de Tigre ( tygří mléko ) a servíruje se na závěr jako aperitiv, možno i s trochou peruánského Pisca ( vinná pálenka).

Dobrou chuť!